Historia

Valborg: Historia

Lär dig mer om valborg

Att vi firar valborg i Sverige har de flesta koll på, men varför vi firar är det inte alla som vet. Här får du lite historia om högtiden valborg

En högtid från Tyskland

Vad kommer valborg ifrån?

Valborg, eller valborgsmässoafton som det egentligen heter, kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Högtiden är ursprungligen katolsk och firades till minne av helgonet Sankta Walpurgis (Valborg) som var en abbedissa som levde på 700-talet. Walpurgis var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

Läs mer om Sankta Walpurgis här

Varför tänder vi eldar?

Valborg inföll på samma kväll som ”häxsabbaten”, en högtid som man trodde att häxor firade tilsammans med djävulen. Man tände därför eldar för att skydda sig mot dessa onda makter. Denna tyska sed kom sen att spridas till svenska städer och spreds senare även till landsbygden.

En annan teori om varför vi tänder eldar denna afton härstammar från medletidens gammeldanska områden, det vill säga Skåne, Blekinge och Halland. Där brukade ungdomar i byarna ringa i kyrkans klockor för att påkalla till samling när de skulle ha olika festligheter. Då det infördes förbud mot att använda kyrkans klockor till sådana ändamål började ungdomarna istället att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet.

Även bönder tände eldar under valborg. Det var nämligen runt denna tid man hade kosläpp, därför tände man eldar för att skydda sin boskap från vilda djur.

Under efterkrigstiden fick högtiden ett uppsving då arbetar- och folkrörelseorganisationer började arrangera valborgseldar i olika bostadsområden. Något som idag har blivit mer av en regel än ett undantag.

Läs mer om valborgseldar här

Annons