Väder

Valborg: väder

Väder på valborg

Vad det blir för väder på valborg är det många som vill veta. Vädret på valborgsmässoafton kan som vi vet variera rejält. Att klä sig alltför lätt just denna afton är inte att rekomendera. Den 30 april är det valborg – hur blir vädret i år månntro?

Väder på valborg 2022

Onsdagens prognos för vädret på valborg 2022:
Valborgsmässoafton blir en dag med mestadels mulet väder. Någon regnskur kan det bli över de södra delarna av landet. Det blir en del snöbyar i fjällen. Även öster om fjällen blir det snöbyar eller regnskurar i samband med en kallfront.

Källa: Linda Eriksson, Meteorolog TV4 vädret

Senast uppdaterad: 27 april 2022 kl 22:45

Längre ner på sidan kan du läsa om hur valborgsvädret har sett ut de senaste åren.

Annons
Väder det senaste decenniet

Valborgsväder de senaste 10 åren

Valborg har under de senaste åren bjudit på varierande väder.

2021

Typiskt aprilväder över hela landet med sol som varvas med moln och någon by av regn eller snö. I södra Sverige mellan 10 och 15 plusgrader och i norra Sverige mellan 5 och 10 grader.

2020

I södra Sverige inleddes valborgsmässoafton med mulet väder. Det regnade i Skåne, Blekinge och på Västkusten. Vid kusterna blåste det friska sydöstliga vindar. I Svealand var det under dagen växlande molnighet, men under kvällen mulnade det på med temperaturer mellan 5-8 grader.

2019

Under morgonen vad det måttliga regnskurar över inre Svealand. Regnet mattades av allt eftersom och molntäcket rensades upp lagom till kvällen. Valborgsmässoaftonens högsta temperaturer uppmättes i västra Svealand där det var omkring 20° som mest.

2018

Regnområden med åskskurar fördes in över landet söderifrån. Åskan var som intensivast över Öland och Gotland. Totalt registrerades 1222 blixturladdningar över Sverige denna valborgsmässoafton. Temperaturen höll sig i allmänhet mellan 10 och 15 grader i söder och 5-10 grader i norr.

2017

I större delen av landet var det ganska kyligt och mestadels uppehåll. Ett lågtryck från Finland rörde sig in över norra Norrland och gav snöfall med inslag av regn där.

2016

Det var varmt eller mycket varmt i mellersta och norra Norrland och en hel del sol. På flera håll, bland annat i Karesuando, Piteå, Luleå, Umeå och Östersund, var detta månadens varmaste dag. I Haparanda, Boden, Älvsbyn och Överkalix-Svartbyn, samtliga fyra belägna i Norrbotten, var maximitemperaturen högre jämfört med många andra stationer i Götaland och Svealand, däribland Stockholm, Lund, Karlstad, Göteborg och Malmö. I södra Sverige var vädret mer ostadigt och i västra Götaland och Svealand föll även en del regn i anslutning till en frontzon.

2015

Natten till valborgsmässoafton kom ett regnområde in över nordvästra Götaland och västra Svealand. Nederbörden rörde sig norrut samt sakta österut och berörde under kvällen främst landets östra halva. Bakom nederbördsfronten, i västra Götaland och sydvästra Svealand, sprack molntäcket upp på sina håll och solen tittade fram. Även i nordöstra Svealand och nordligaste Norrland fanns mindre områden med klarare väder på valborgsmässoaftonen. Temperaturmässigt var det allmänt 9-14 grader dagtid i Götaland, Svealand samt sydostligaste Norrland. I Dalafjällen samt resten av Norrland överlag 4-8 plusgrader.

2014

Vädret dominerades av ett lågtryck med centrum över norra Götaland och södra Svealand. Längst i söder var det ganska varmt med upp till 19° i Lund. Längre norrut var temperaturen lägre och under eftermiddagen förstärktes ett område med regn och skurar. Åska förekom i inre Svealand och Vånga i Östergötland drabbades av en häftig hagelskur. Så långt söderut som i norra Svealand var det delvis fråga om nederbörd i form av snö.

2013

På dagen var det ostadigt väder i hela landet med regnskurar eller i norr snöbyar. Framåt kvällen avtog skuraktiviteten något och på flera håll i landet hann det bli lite kvällssol.

2012

Ett djupt lågtryck passerade på Ishavet och gav blåst i norr och i fjällen snöbyar. I söder var det lugnare väderförhållanden och i södra Götaland nådde temperaturen över 20° för första gången under månaden. Allra varmast var det i Hästveda i norra Skåne med 22,8°

2011

En kallfront drog ner över landet med lokala regnskurar. Sent på kvällen var det på många håll i landet endast några plusgrader.

Några extrema exempel från förr

Riktigt varmt år 2000

Rena högsommarvärmen var det år 2000 då Markaryd i södra Småland hade hela 28,8° på valborgsmässoaftons eftermiddag och då det på kvällen fortfarande var över 20° i de västra delarna av Götaland.

Mer vinter än vår 81 och 85

Riktigt ruskväder var det i stora delar av Sverige på valborg 1981. Då var det nollgradigt med snöblandat regn i bland annat Stockholm. 1985 rådde snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt som snön låg decimeterdjup på sina håll i Småland.

Valborg 1886: Extrem nattkyla i Götaland

Exceptionellt låga temperaturer uppmättes på Sydsvenska höglandet natten mot den 30 april 1886. Ett flera decimeter tjockt snötäcke hade bildats några dygn tidigare och natten mot den 30 april sjönk temperaturen till -19,0° i Viredaholm i Småland och -16,0° i Skeppsholmen i Västergötland.

Att det verkligen var fråga om riktigt vinterväder på Sydsvenska höglandet denna valborgsmässoafton vittnar snödjupsnoteringen från Svinhult i Östergötland, där man på morgonen den 1 maj 1886 uppmätte hela 35 cm.

Källa: SMHI