Firande
Valborgsfirande i Stockholm

Valborgsfirande på Skansen i Stockholm

Valborgsfirande

Så firar vi valborg i Sverige

Att fira valborg är en tradition som går långt tillbaka i Sverige. På valborgsmässoafton firar vi att våren har kommit och vintern har ”rasat ut”. Här får du veta mer om hur valborgsfirandet brukar se ut runt om i landet.

Valborgsfirande i olika städer

2023 - INFO KOMMER SNART

Valborg i Stockholm

Ett årligt valborgsfirande hålls på Skansen i Stockholm. Där har man firat valborg traditionsenligt sedan 1894. Programmet består av studentsång, vårtal, konserter och såklart en stor valborgsmässobål. Eftermiddagen inleds med studenternas traditionella mösspåtagning.

Vårtal

1974 hölls Skansens allra första vårtal från Sollidenscenen. Det var hovsångerskan Elisabeth Söderström som då fick äran att hålla vårtalet.

Vårtalare genom åren:
2020 – (Digitalt pga Covid 19) John Brattmyhr, VD på Skansen
2019 – Göran Rosenberg, journalist och författare
2018 – Mia Skäringer, skådespelare och komiker
2017 – Carolina Klüft, friidrottare

Fler platser där valborg firas i Stockholm hittar du på Stockholm stads hemsida

Valborg i Göteborg

Studenttåg med studentorkestrar och föreningar avgår från de olika kårhusen för att sammanstråla i Trädgårdsföreningen på eftermiddagen. Där spelar olika orkestrar och vårtal hålls, vilket avslutas med mösspåtagning.

På kvällen inleds Cortègen från Chalmers. Det är en lång karavan som under ett par timmar ringlar genom stadens centrala gator, huvudsakligen utgjord av lastbilar med av studenter byggda scener i papp och papier maché där studenterna agerar skådespelare. Scenerna anknyter till aktuella händelser. Mellan lastbilarna förekommer så kallade ”lösnummer”. Det kan till exempel vara fantasifullt ombyggda bilar, motoriserade badkar, toaletter och stolar, diverse spektakulära hemmabyggen. Inför Cortègen har chalmeristerna under en månads tid sålt Cortègeprogram – en publikation baserad på studentikos humor – på stan iklädda vita rockar och ibland Chalmers vintermössa. Cortègen ses av ett par hundra tusen göteborgare. Cortègetraditionen går tillbaka till 1909.

Valborg i Uppsala