Valborgshälsning

"Glad valborg" eller "Trevlig valborg"

Vad säger man?

Det är många som undrar om man ska säga ”glad valborg” eller ”trevlig valborg” inför valborgsmässoafton. Vi på Valborg.nu försöker reda ut hur det ser ut med valborgshälsningen i Sverige. Vad är egentligen rätt?

Glad eller trevlig?

Glad valborg

När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis ”glad påsk” eller ”glad midsommar”. Så om man ska gå efter det så bör ”glad valborg” vara den hälsning som är mest korrekt. Men tittar man på Google så ser det ut som att svenskarna i större utsträckning använder ”trevlig” framför ”glad” när det gäller just valborgshälsningen.

Trevlig valborg dominerar på Google

Med sökningen ”trevlig valborg” (alltså med situationstecken) på Google så får man ca 110 000 träffar. Söker man på ”glad valborg” så blir det ca 39 000 träffar. Det verkar alltså som att fler skriver ”trevlig valborg” i sina blogginlägg, artiklar, sociala medier och liknande.

Säga vad man vill

Nu lever vi ju faktiskt på 2000-talet och då kanske det inte är så noga om man säger glad valborg eller trevlig valborg. Vi på Valborg.nu tycker att man kan säga vad man vill. Säg det du tycker låter bäst helt enkelt!